Hoe staat het met het nieuwe Schouwburgplein?

Omgevingsmanager Jan Hiddink brengt je op de hoogte!


Omgevingsmanager Jan Hiddink brengt je op de hoogte.

Het belangrijkste nieuws op dit moment is dat ook het nieuwe, onlangs geïnstalleerde college van B&W in Rotterdam doorgaat met de grote Stadsprojecten, en dat daarmee ook het nieuwe Schouwburgplein er dus echt gaat komen. In het najaar van 2022 moet er een Voorlopig Ontwerp (VO) liggen. Op zo'n ontwerp worden belangrijke gegevens in kaart gebracht. Voorbeelden zijn: de ondergrondse fietsparkeergarage met in- en uitgang aan de zijde van de Hartsuykerflat; een zowel verhoogd als versterkt plein dat meer aankan dan het huidige plein; een plein dat zich uitstrekt van gevel tot gevel en daarmee eenheid uitstraalt; en een plein dat autoluw is en dat niet of nauwelijks doorgaand gemotoriseerd verkeer kent.

Daarnaast is en blijft het Schouwburgplein net als momenteel een cultuurplein, waarop kleine en grote voorstellingen kunnen plaatsvinden; een plein ook dat aanmerkelijk groener en verblijfsvriendelijker zal zijn dan momenteel.

Achter de schermen wordt er samen met de gemeente ook hard gewerkt aan het realiseren van duurzaamheidsambities middels het energie-, daken- en waterplan van 7 Square Endeavour, waarvan het onlangs geopende groene dak van de Doelen al een heel concreet resultaat is.

Hoe dit alles er nu uit gaat zien, hoe het voelt, hoe het oogt, wat het doet en wat het betekent is onderwerp van aandachtig gesprek tussen de gemeente en de Vereniging Verenigd Schouwburgplein (VVS). Samen gaan we dat helder uitwerken in het Voorlopig Ontwerp, gepland voor dit najaar. Tot die tijd, houden we je op de hoogte.

Jan Hiddink, omgevingsmanager
janhiddink@schouwburgpleinrotterdam.nl