Stadsakkoord: Rotterdam. Sterker door 7 Stadsprojecten.

Zoals jullie misschien al weten is het Schouwburgplein Rotterdam onderdeel van de 7 Stadsprojecten uit het stadsakkoord Rotterdam Sterker Door. Op 15 juni ondertekenden 27 partijen het "Stadsakkoord Rotterdam. Sterker door 7 Stadsprojecten". Met het stadsinitiatief richten we onze blik op de toekomst en bedenken we oplossingen voor een duurzaam en klimaatbestendige stad.

Plannen Schouwburgplein
Het Schouwburgplein is nu nog te verdelen in een plein bovenop een parkeergarage, omliggende straten, fietspad plus trottoirs en de culturele instellingen en gebouwen eromheen. In het nieuwe plan wordt het Schouwburgplein één geheel. Van de Doelen tot de Schouwburg, van de restaurants aan de Karel Doormanstraat tot de restaurants in de Hartsuykerflat. De herinrichting en materialen zijn op elkaar afgestemd, nodigen uit om te verblijven en zijn geschikt voor culturele evenementen. Het plein wordt als het ware een verlengstuk van de podia binnen. Om dit te bereiken komt er een nieuwe vloer op het dak van de parkeergarage, komt er meer groen en worden de straten om het plein aangepakt. Ook komt er een grote ondergrondse fietsenstalling en een waterbergingssysteem.

 • Plek om te verblijven
 • De plek voor evenementen in de binnenstad
 • Nieuwe fietsenstalling
 • Groene daken omliggende gebouwen
 • Van en voor alle Rotterdammers
 • Autoluwe inrichting om plein
 • Meer ruimte horeca

Wil je de voortgang van de 7 Stadsprojecten in de gaten houden? Check dan rotterdam.nl/zevenstadsprojecten.

Lees het volledige persbericht over het Stadsakkoord hier.

Foto: Gemeente Rotterdam

Weer tijd voor Yoga op 't Schouwburgplein!

En nu is het dan echt zover. Yoga op 't Schouwburgplein is eindelijk weer van start. Elke zondag kan je van 11.00-12.00 kennismaken met een nieuwe yoga-vorm en docenten van verschillende yoga-scholen uit Rotterdam. Kinderen kunnen op woensdagmiddag 28 juli en 25 augustus (15:00-16:00) hun yoga-hart ophalen tijdens twee speciale kids specials!

Wil je meedoen? Meld je dan even aan. Vanwege de corona is er dit jaar per keer plek voor maximaal 50 deelnemers.
Je kunt je een dag van te voren aanmelden via soulandsociety.nl

Wil jij weten wie er lesgeeft? Ga naar onze agenda voor meer details.
Of volg ons op FB/yogaoptschouwburgplein

Internationaal Filmfestival Rotterdam 2021

Van 2 tot en met 6 juni vindt het feestelijke slotprogramma van de 50e IFFR 2021 plaats, online én in bioscopen en filmtheaters in Rotterdam. Het afsluitende programma van de verlengde 50ste editie van het IFFR vindt plaats van 2 tot en met 6 juni, met uitloop voor on-demandfilms tot 9 juni. Beleef het uitgebreide programma met films en IFFR Talks online, op het op maat gemaakte platform IFFR.com.

Bekijk de volledige filmselectie op IFFR.com
Alle films in het juni-programma zijn gedurende 72 uur on demand beschikbaar. De enige uitzondering is onze openingsfilm, die we live vertonen met een getimede première. Films zijn alleen vanuit Nederland te bekijken.

Check de laatste updates over het programma hier.

Theater Rotterdam te koop!

Op zaterdag 29 mei is Theater Rotterdam te koop! Het kleurrijke werk van streetartist Naamlooozz (Kenneth Letsoin), waardoor de gevel van TR in een kunstwerk veranderde, wordt in stukjes gezaagd en voor een bedrag naar keuze verkocht. Je bepaalt niet alleen zelf de prijs, maar je wijst ook het stukje aan dat je graag wilt hebben en in welke maat.

Zie voor meer informatie de website van Theater Rotterdam en dit clipje op YouTube.

Webinar: Gebiedsontwikkeling vanuit Placemaking

Benieuwd naar de manier waarop het Schouwburgplein Rotterdam wordt vormgegeven samen met de ondernemers, culturele organisaties en de bezoekers van het plein? Op 8 april organiseerden STIPO en HUNK-design/HUNC een webinar over ‘Gebiedsontwikkeling vanuit Placemaking’ met het Schouwburgplein als casus. Verschillende betrokkenen van het plein vertellen over de manier waarop zij te werk gaan, de samenwerkingen, toekomstvisies en de ontwikkelingen van een gezamenlijk, klimaatvriendelijk plein voor iedereen. Bekijk de webinar via deze link.

Sprekers:
 • Het belang van het heft in eigen handen nemen als stakeholders van het plein
  Bert Determan (Vereniging Verenigd Schouwburgplein Rotterdam)
 • De reis van een passend ontwerp
  Nadine Roos (HUNC / ontwerper Flying Grass Carper)
 • Programmeringen voor dagelijks gebruik
  Marjorie van der Windt - Veit (programmeur Schouwburgplein)
 • De toekomst van het plein
  Wim Hinkamp (Gemeente Rotterdam)

Hoe ziet jouw ideale Schouwburgplein eruit?

Het Rotterdamse Schouwburgplein is een plek om op een bank in het zonnetje zitten, waar kinderen spelen en waar bezoekers genieten van de vele activiteiten en culturele instellingen als De Doelen, Theater Rotterdam en Pathé. Het is ook een plek die soms tot discussie leidt of het plein nu wel aantrekkelijk en gezellig genoeg is. Het is tijd geworden om het plein opnieuw in te richten.

De reden om nu het plein aan te pakken, is slijtage en een lekkend dak van de parkeergarage. Het plein gaat hoe dan ook op de schop. Dat maakt dan ook dat dit hét moment is om te verzinnen hoe het ideale Schouwburgplein eruit moet zien. Samen met de Vereniging Verenigd Schouwburgplein en 7 Square Endeavour maakt de gemeente Rotterdam plannen voor een aantrekkelijk nieuw plein. Maar, voordat er een voorlopig ontwerp komt, willen ze eerst van zoveel mogelijk bezoekers, omwonenden, ondernemers en andere Rotterdammers horen hoe zij vinden dat het ideale Schouwburgplein eruit moet zien.

The floor is yours!
Hoe ziet jouw ideale Schouwburgplein eruit? Is dat een plein vol reuring en activiteiten? Of is het juist een groene oase van rust? Moet het plein open en ruimtelijk? Of juist wat knusser dan het nu is? We zijn erg benieuwd naar je mening. Denk je mee? Ga naar www.rotterdam.nl/wonen-leven/schouwburgplein en vul de vragenlijst in. The floor is yours!

Schouwburgplein Rotterdam the floor is yours

Schouwburgplein, één van de zeven grote projecten

Er is groen licht! Op 17 juni maakte het Rotterdamse stadsbestuur in zijn voorjaarsnota bekend dat het 233 miljoen euro wil investeren in zeven ‘beeldbepalende’ en vooral groene stadsprojecten. De investering maakt onderdeel uit van een breed herstel- en investeringsprogramma, Rotterdam. Sterker door. Met dit programma wil het college van B&W de onmiskenbaar negatieve effecten van de coronacrisis het hoofd bieden én verder bouwen aan de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de stad. De komende jaren wordt een kwaliteitsimpuls gegeven met de volgende projecten: Alexanderplein, Rijnhavenpark, de Hofbogen, Maashavenpark, Hofplein & Blaak, Schouwburgplein en Getijdepark Feyenoord.

De bedoeling is dat alle zeven projecten binnen 10 jaar zijn afgerond. De gemeenteraad besluit na de zomer over de enorme investering.

Lees het persbericht "Rotterdam Sterker Door" hier.

Aangepaste terrasvoorzieningen Schouwburgplein

Op en rondom het Schouwburgplein Rotterdam verschijnen binnenkort extra en aangepaste terrasvoorzieningen die voldoen aan de nieuwe Corona-voorschriften. Zo wordt er op het Schouwburgplein tijdelijk een buitenbar geplaatst. Het plan voor de nieuwe terrasvoorzieningen is ontwikkeld in samenwerking met de ondernemersvereniging van het Schouwburgplein.

Meer weten over de terrasvoorzieningen in Rotterdam? Lees hier meer in het AD Rotterdam. Of dit onlangs verschenen artikel in de Havenloods.

 

Nu te zien: This is .... Rotterdam Schouwburgplein

Het zal je niet zijn ontgaan dat vanwege het Corona-virus diverse festivals en culturele programma's tot in ieder geval september zijn afgelast. Ook wij hebben vanwege de maatregelen met pijn in ons hart, ons wekelijkse zomerprogramma moeten afzeggen. Met de spontane buitenlucht expo "This is … Rotterdam Schouwburgplein" bedacht programmeur en pleincoordinator Marjorie Van der Windt-Veit een opbeurende vervanging. Uit eigen archief selecteerde ze beelden uit de rijke festivalgeschiedenis van het Schouwburgplein. Naast de foto's is “Momento de claridad” te zien van de Rotterdamse-Argentijnse kunstenaar Diana Roig. Het kleurrijke kunstwerk is een uitsnede van een nieuw schilderij waarin ze het voelbare bewustzijn van de energie om ons heen verbeeldt.

Met This is … Rotterdam Schouwburgplein laten we zien dat - zelfs in momenten van crisis - het plein, de stad en haar bewoners, voortdurend in beweging zijn. De expositie is nu te zien. Kom je langs?

Yoga op 't Schouwburgplein afgelast!

We hoopten op een wonder maar helaas is ook Yoga op 't Schouwburgplein tot in ieder geval 1 september afgelast. Omdat in beweging blijven van groot belangrijk is voor de volksgezondheid geven verschillende Rotterdamse yogascholen nu ook online les. Ook wij werken aan nieuwe manieren om jullie van fysieke input te blijven voorzien. Wil jij op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook of Instagram @yogaoptschouwburgplein.

 

 

7 Square Endeavour: Schouwburgplein klimaatneutraal

Op 18 maart verscheen een uitgebreid artikel over 7 Square Endeavour waarin procesmanager Jeroen de Leeuw uitgebreid vertelt over de totstandkoming van het het verduurzamingsproject op het Schouwburgplein. Het eerste doel is om het Schouwburgplein in 2030 met tal van maatregelen volledig klimaatneutraal te maken. De kans van slagen is groot, “want”, zo vertelt De Leeuw, “we zijn een interessant testgebied. Het werkt omdat we samenwerken en allemaal hetzelfde willen.”

Lees het hele verhaal in de Metro hier.

Vertrek Karen van der Spek

Na jarenlang een belangrijke spil in de activiteiten en programmering van het Schouwburgplein gaat coördinator en programmaleider Karen van der Spek een nieuwe uitdaging aan op een nieuwe plek. Als coördinator heeft zij haar stempel gedrukt op het reilen en zeilen van alles wat er op het plein gebeurt, en zo heeft zij bijgedragen aan wat het plein nu is: een levendige stadse plek waar mensen graag verblijven en van alles kunnen beleven.

Pleinmanager Marjorie van der Windt-Veit zal het stokje van Karen overnemen. Zij is te bereiken via marjorie@schouwburgpleinrotterdam.nl.