Aftermovie SeptemberCool 2022

Het Schouwburgplein Rotterdam is de perfecte bestemming om gratis te genieten van live muziek, theater, pop up marktjes, festivals en meer. Weten hoe dat voelt? Bekijk hier de aftermovie van SeptemberCool op 't Schouwburgplein.

Aftermovie SeptemberCool Schouwburgplein Rotterdam

Nieuw festival: SeptemberCool!

De wijk Cool in Rotterdam is een nieuw gratis, evenement rijker! Op 17 en 18 september veranderen wij het Schouwburgplein in de perfecte, nazomerse bestemming tijdens SeptemberCool. Met de Waluw Vintage Markt, live muziek, spoken word, beats en meer.

Kom gratis genieten van Raw Roets, Spoken Beats onder leiding van Bianca Sallons, muziek van de Koninklijke Rotterdamse Post Harmonie, Cor Nuiten Trio XL, Divine Symmetry, dj Msccruden en meer. SKVR zorgt voor een vrolijk programma voor kids en ook zijn er dansoptredens, de lekkerste drankjes en streetfood. Het programma wordt gepresenteerd door acteur, theatermaker Art-Jan de Vries.

SeptemberCool is een productie van Van der Windt-Veit en de Vereniging Verenigd Schouwburgplein in samenwerking met De Doelen, Codarts, Theater Rotterdam, SKVR, Restaurant Floor, Brasserie Barclay, Alice Streetfood. Mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

We hopen jullie te begroeten!

Terugblik kinderprogramma!

Met de Mega Maffe Muziekquiz op woensdag 17 augustus kwam ons zomervakantie voor kids-programma tot een einde. Dit jaar zetten wij een gratis programma neer dat niet alleen op het Schouwburgplein te zien was maar ook op het Stadspodium van het Grotekerkplein. Hier konden kinderen (en ouders!) meetrommelen, -zingen en -dansen met de grappigste theatermakers en muzikanten. En ook toevallige voorbijgangers deden mee. Volgend jaar zijn we weer terug. Tot die tijd kan je nog even genieten van de foto's.

Ons programma werd mede mogelijk gemaakt door SKVR.

 

Meneer B. Schouwburgplein Rotterdam

Muurschildering Mauritsplaats!

Op de Mauritsplaats, naast het Schouwburgplein is plaats gemaakt voor een tof streetart project. Het duo TelmoMiel ontwierp voor de zijkant van de Hartsuykerflat een prachtige mural (muurschildering). Andere muurschilderingen van TelmoMiel zijn o.a. te zien op de Kruiskade (‘Feis Forever’, een portret van de doodgeschoten Rotterdamse rapper), Rijnhaven (“Roze”), het Oude Noorden (“Hit the Lights”) en de Eendrachtsstraat (“Don’t Say Nothing”) maar ook in Zweden, Frankrijk, de Verenigde Staten, Italië en Australië.

Meer weten over het duo? Check hun site www.telmomiel.com

Mauritsplaats TelmoMiel

Kidsprogramma dit jaar op Schouwburgplein én Grote Kerkplein!

De zomer is aangebroken. En de vakantie staat weer voor de deur. En dat betekent dat we binnenkort losgaan met ons wekelijkse programma voor Kids. Vanwege wat gerommel rondom vergunningen, vinden drie van de zes voorstellingen dit jaar niet op het Schouwburgplein maar op het Stadspodium op het Grote Kerkplein plaats. Het programma gaat door, voor sommigen zal het dus alleen een klein stukje lopen zijn.

Vanaf woensdag 13 juli gaan we van start. Dan kan je met de hele familie, elke woensdagmiddag gratis genieten van de leukste theatermakers in de Rotterdamse binnenstad. Zing en dans mee met SKVR, bak een taart met Meneer B. en ga op jacht naar de Berenboef. Doe je mee?

Als eerste strijkt theater- en praatjesmaker Camie Bonger neer op het Schouwburgplein op woensdag 13 juli. Iedereen mag dan iets delen. Niets is te gek. Een verhaal, een liedje, een dans of misschien zelfs een goocheltruc. Grote mensen-kinderen zijn ook welkom! Van 15:00-16:00. Gratis!

Het hele kinderprogramma vind je hier.

 

Kinderprogramma Schouwburgplein Rotterdam 2022

Hoe staat het met het nieuwe Schouwburgplein?

Omgevingsmanager Jan Hiddink brengt je op de hoogte.

Het belangrijkste nieuws op dit moment is dat ook het nieuwe, onlangs geïnstalleerde college van B&W in Rotterdam doorgaat met de grote Stadsprojecten, en dat daarmee ook het nieuwe Schouwburgplein er dus echt gaat komen. In het najaar van 2022 moet er een Voorlopig Ontwerp (VO) liggen. Op zo'n ontwerp worden belangrijke gegevens in kaart gebracht. Voorbeelden zijn: de ondergrondse fietsparkeergarage met in- en uitgang aan de zijde van de Hartsuykerflat; een zowel verhoogd als versterkt plein dat meer aankan dan het huidige plein; een plein dat zich uitstrekt van gevel tot gevel en daarmee eenheid uitstraalt; en een plein dat autoluw is en dat niet of nauwelijks doorgaand gemotoriseerd verkeer kent.

Daarnaast is en blijft het Schouwburgplein net als momenteel een cultuurplein, waarop kleine en grote voorstellingen kunnen plaatsvinden; een plein ook dat aanmerkelijk groener en verblijfsvriendelijker zal zijn dan momenteel.

Achter de schermen wordt er samen met de gemeente ook hard gewerkt aan het realiseren van duurzaamheidsambities middels het energie-, daken- en waterplan van 7 Square Endeavour, waarvan het onlangs geopende groene dak van de Doelen al een heel concreet resultaat is.

Hoe dit alles er nu uit gaat zien, hoe het voelt, hoe het oogt, wat het doet en wat het betekent is onderwerp van aandachtig gesprek tussen de gemeente en de Vereniging Verenigd Schouwburgplein (VVS). Samen gaan we dat helder uitwerken in het Voorlopig Ontwerp, gepland voor dit najaar. Tot die tijd, houden we je op de hoogte.

Jan Hiddink, omgevingsmanager
janhiddink@schouwburgpleinrotterdam.nl

Schouwburgplein-toekomst

Aanschouw het Plein (terugblik)

Op woensdag 15 juni konden bezoekers aan het Schouwburgplein even terug in de tijd met de expositie Aanschouw het Plein. Deze expositie werd samengesteld door derdejaarsstudenten Emre Çetin en Frank Libregts van de Willem de Kooning Academie als onderdeel van een project over het belang van leefbare pleinen in een verdichtende stad.

Emre en Frank over het project: "Wij zijn dit project gestart vanuit onze interesse voor leefbare pleinen in de stad. Met leefbaar bedoelen wij: een plek die aangenaam is om te bezoeken en te verblijven voor stadsbewoners. Een plek die uitnodigt tot sociaal contact, veilig is en waar genoeg te doen is qua activiteiten.
 Tijdens ons onderzoek kwamen we Marjorie van der Windt tegen als pleinmanager van het Schouwburgplein. Wij wilden graag met Marjorie in gesprek over haar werk en visie als pleinmanager. Tijdens het gesprek bood ze ons de mogelijkheid om zelf iets te organiseren op het plein."

Met de expositie wilde de twee het belang van programmering op pleinen in de stad tonen. Met programma nodig je mensen uit tot een bezoek en om langer te verblijven op het plein. Nadat ze erachter kwamen wat voor bijzondere gebeurtenissen er op het Schouwburgplein hebben plaatsgevonden. En hoe het plein meerdere keren flink is veranderd qua looks besloten ze dit te delen met de rest van de stad. De tentoonstelling was te zien op woensdag 15 juni.

Aanschouw het Schouwburgplein

Weer gratis Yoga op 't Schouwburgplein!

Yoga op 't Schouwburgplein gaat weer van start! Op zondag 15 mei trappen we af met een heerlijke Do-In yoga-les van Mildred Villerius. Do-In betekent vrij vertaald, het 'laten stromen van energie'. En dat is dan ook precies waarop je je gaat richten. Kom langs voor dat beetje extra levensenergie, het opheffen van blokkades en het versterken van je fysieke middelpunt.

Vanaf 15 mei kan je elke zondag van 11.00-12.00 kennismaken met een nieuwe yoga-vorm. Elke les wordt gegeven door een andere docenten afkomstig van verschillende yoga-scholen uit Rotterdam. De lessen zijn open voor iedereen, ongeacht ervaring. Het Yoga op 't Schouwburgplein-seizoen loopt t/m 25 september.

Wil jij weten wie er lesgeeft? Ga naar onze agenda voor meer details.
Of volg ons op FB/yogaoptschouwburgplein

De Doelen krijgt groen dak!

Op maandag 20 september werd het startsein gegeven voor de aanleg van een groen dak voor De Doelen.

"Het dak, met een oppervlakte zo groot als tien tennisbanen krijgt beplanting. Eind februari 2022 moet het af zijn. Op den duur wil De Doelen het dak openbaar maken voor publiek, er zelfs evenementen organiseren. Misschien kan publiek straks omhoog via een trap aan de buitenkant van het gebouw, maar hoe en wat precies moet nog verzonnen worden. De beplanting wordt aangelegd op speciale kratten die water vasthouden. Met de begroeiing en waterberging wordt de binnenstad een klein beetje minder stenig en worden extreme droogte en hitte tijdens warme zomers bestreden. Toch heeft dit dak vooral een voorbeeldfunctie, benadrukt Janneke Staarink, directeur van De Doelen. “Het is een voorbeeld dat hopelijk anderen doet volgen. Dit dak is belangrijk om te laten zien hoe het kan.”

Lees het volledige artikel in de Havenloods hier.

Foto: Emile van de Velde

Groen dak De Doelen - foto Emile van de Velde

Gezocht: bestuurders

De Vereniging Verenigd Schouwburgplein (VVS) in Rotterdam is op zoek naar twee stevige bestuurders. De komende jaren gaat ons plein ingrijpend op de schop. Het Schouwburgplein vormt 1 van de zeven grote stadsprojecten waarmee Rotterdam groener, duurzamer, mooier en aardiger wordt. De VVS is daarbij voor de gemeente de aangewezen partner bij de ontwikkeling en herinrichting van het plein, in nauwe samenspraak met andere partijen zoals het samenwerkingsverband 7 Square Endeavour en Rotterdam Festivals.

Onlangs namen we afscheid van bestuurder Jeroen Laven en binnenkort legt ook Bert Determann zijn functie als bestuurder naast zich neer. Beiden hebben een sleutelrol gespeeld bij de ontwikkeling van de VVS, waarvoor wij ze zeer erkentelijk zijn. Ter opvolging van, zoeken een voorzitter en een bestuurder die de weg in de stad kennen, die gevoel hebben voor bestuurlijke verhoudingen, die zich uitgedaagd weten door grootschalige projecten en die bovenal hart hebben voor het plein als de magneet van Rotterdam. Het gaat om onbezoldigde functies van ongeveer een halve dag per maand. Interesse? Bekijk de hele vacature hier.

Foto: Gemeente Rotterdam

Aantreden omgevingsmanager Jan Hiddink

In mei is Jan Hiddink begonnen als omgevingsmanager voor het Schouwburgplein. Hiddink doet dat namens de Vereniging Verenigd Schouwburplein (VVS), waarin de belangen van iedereen aan en op het plein samenkomen. Zijn benoeming komt in een periode waarin we met het plein gestaag voort koersen richting de grote verbouwing in de toekomst, die ons plein ingrijpend zal veranderen.

"Het Schouwburgplein is 1 van de 7 grote Stadsprojecten die het aanzien van Rotterdam ingrijpend zullen veranderen. We worden groener, duurzamer, moderner en mooier. Het plein blijft daarbij het podium van de stad met een grote plek voor cultuur, horeca, verblijf en vertier. De leidt tot een dynamische praktijk waarbij je merkt dat het plein een magneet is waarmee we allemaal van doen hebben: als bezoeker of als bewoner, als passant of als uitbater, als vervoerder of als standhouder. De bonte optelsom van al die belangen en ervaringen komt samen in de VVS en vormt voor mij de leidraad in de gesprekken met de gemeente over de toekomst van het plein. We zijn daarbij toegankelijk, aanwezig en betrokken. Ik kijk ernaar uit samen te werken aan de toekomst; samen maken wij het plein." Jan Hiddink (omgevingsmanager Schouwburgplein Rotterdam)

Jan Hiddink is meerdere keren per week op het plein te vinden. Heb je vragen, wil je meepraten en/of een afspraak maken?
Mail janhiddink@schouwburgpleinrotterdam.nl.

Augustus op het Schouwburgplein

Ook in augustus is er elke week iets te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Voor de jongste generatie is er op woensdagmiddag een gratis kidsprogramma met de leukste voorstellingen en workshops. Op de zondag is er yoga en staan er twee muzikale belevingen op het programma. 

Zomerse klanken en kletspraat
Op zondag 22 en zondag 29 augustus, 15:00-17:00, word je als bezoeker van het Schouwburgplein verblijd met zomerse klanken om lekker bij onderuit te zakken. Op het podium zie je live optredens met onder andere de relaxte, dansbare tunes van DJ Soulbird. Ontdek nieuwe artiesten en muziek, dans mee en creëer je eigen vakantie-beleving in het hart van de stad.

Op woensdag 11 augustus, 15:00-17:00 strijkt theater-, praatjes- en hartjesmaker Camie Bonger met haar PraatPaal neer op het Schouwburgplein. Vroeger stonden praatpalen langs de weg. Camie gaat met zo’n praatpaal de straat op. Een theatraal praatprogramma voor alle mensen, jong of oud, met een beetje pech onderweg.

Uit je hoofd, in je lijf!
Elke woensdagmiddag is het speeltijd voor kinderen op het Schouwburgplein. Zo is op woensdag 4 augustus, 15:00-16:00 de SKVR meespeel-voorstelling Mijn Lijf Live! te zien voor kinderen vanaf 6 jaar. Mijn lijf Live! is een leuke, leerzame interactieve show met woordkunstenaar en theatermaker Michline Plukker. Een spetterend spelprogramma vol leerzame feitjes over ons lijf, dancebreaks, een quiz en een spannend finalespel.

Op woensdag 18 augustus, 15:00-16:00 kan je meedansen in de SKVR voorstelling Ik ben de beste, wie ben jij? met dansmakers Celine Braakman en Kristen van Tol. In deze speelse en energieke voorstelling voor kids van 4-8 jaar, zie je in twintig minuten alle onderdelen van de beste zijn voorbij komen. Na de humoristische voorstelling volgt een dansworkshop waarin je met de rest van het publiek ontdekt waar je goed in bent!

We eindigen de maand augustus op woensdag 25 augustus speels en vrolijk met een kinderyoga-workshop door yogajuf Lieke Verheul en de dansworkshop Wijzer met Remses Rafaela. Yogajuf Lieke laat van 12:00-13:00 zien dat je niet vroeg genoeg met yoga in aanraking kan komen. De workshops is open voor kinderen van 6-12 jaar, doe je met haar mee? Na de yoga kan je van 15:00-16:00 meedoen met de inspirerende dansworkshop Wijzer (vanaf 7 jaar). Met danser en choreograaf Remses Rafaela bedenk je zeker 10 manieren om niet in slaap te vallen. Net als in zijn voorstelling Wijzer fantaseer je je eigen spel, breek je de tent af en doe je er alles aan om wakker te blijven.

Yoga in de buitenlucht
De wekelijkse yogaworkshops op zondag zijn alweer een tijdje van start. Rol elke zondag van 11:00-12:00 je matje uit en laat je inspireren door verschillende stijlen en yoga-docenten. Denk aan uplifting Vinyassa, Kundalini yoga, Hatha en Yin.

Goed om te weten. Alle programma’s op het Schouwburgplein Rotterdam worden georganiseerd met de inachtneming van de maatregelen rondom corona en de richtlijnen van het RIVM.

Kijk voor het hele programma op schouwburgpleinrotterdam.nl

House of Urban Arts Schouwburgplein Rotterdam