Weer gratis Yoga op 't Schouwburgplein!

Yoga op 't Schouwburgplein gaat weer van start! Op zondag 15 mei trappen we af met een heerlijke Do-In yoga-les van Mildred Villerius. Do-In betekent vrij vertaald, het 'laten stromen van energie'. En dat is dan ook precies waarop je je gaat richten. Kom langs voor dat beetje extra levensenergie, het opheffen van blokkades en het versterken van je fysieke middelpunt.

Vanaf 15 mei kan je elke zondag van 11.00-12.00 kennismaken met een nieuwe yoga-vorm. Elke les wordt gegeven door een andere docenten afkomstig van verschillende yoga-scholen uit Rotterdam. De lessen zijn open voor iedereen, ongeacht ervaring. Het Yoga op 't Schouwburgplein-seizoen loopt t/m 25 september.

Wil jij weten wie er lesgeeft? Ga naar onze agenda voor meer details.
Of volg ons op FB/yogaoptschouwburgplein

De Doelen krijgt groen dak!

Op maandag 20 september werd het startsein gegeven voor de aanleg van een groen dak voor De Doelen.

"Het dak, met een oppervlakte zo groot als tien tennisbanen krijgt beplanting. Eind februari 2022 moet het af zijn. Op den duur wil De Doelen het dak openbaar maken voor publiek, er zelfs evenementen organiseren. Misschien kan publiek straks omhoog via een trap aan de buitenkant van het gebouw, maar hoe en wat precies moet nog verzonnen worden. De beplanting wordt aangelegd op speciale kratten die water vasthouden. Met de begroeiing en waterberging wordt de binnenstad een klein beetje minder stenig en worden extreme droogte en hitte tijdens warme zomers bestreden. Toch heeft dit dak vooral een voorbeeldfunctie, benadrukt Janneke Staarink, directeur van De Doelen. “Het is een voorbeeld dat hopelijk anderen doet volgen. Dit dak is belangrijk om te laten zien hoe het kan.”

Lees het volledige artikel in de Havenloods hier.

Foto: Emile van de Velde

Groen dak De Doelen - foto Emile van de Velde

Gezocht: bestuurders

De Vereniging Verenigd Schouwburgplein (VVS) in Rotterdam is op zoek naar twee stevige bestuurders. De komende jaren gaat ons plein ingrijpend op de schop. Het Schouwburgplein vormt 1 van de zeven grote stadsprojecten waarmee Rotterdam groener, duurzamer, mooier en aardiger wordt. De VVS is daarbij voor de gemeente de aangewezen partner bij de ontwikkeling en herinrichting van het plein, in nauwe samenspraak met andere partijen zoals het samenwerkingsverband 7 Square Endeavour en Rotterdam Festivals.

Onlangs namen we afscheid van bestuurder Jeroen Laven en binnenkort legt ook Bert Determann zijn functie als bestuurder naast zich neer. Beiden hebben een sleutelrol gespeeld bij de ontwikkeling van de VVS, waarvoor wij ze zeer erkentelijk zijn. Ter opvolging van, zoeken een voorzitter en een bestuurder die de weg in de stad kennen, die gevoel hebben voor bestuurlijke verhoudingen, die zich uitgedaagd weten door grootschalige projecten en die bovenal hart hebben voor het plein als de magneet van Rotterdam. Het gaat om onbezoldigde functies van ongeveer een halve dag per maand. Interesse? Bekijk de hele vacature hier.

Foto: Gemeente Rotterdam

Aantreden omgevingsmanager Jan Hiddink

In mei is Jan Hiddink begonnen als omgevingsmanager voor het Schouwburgplein. Hiddink doet dat namens de Vereniging Verenigd Schouwburplein (VVS), waarin de belangen van iedereen aan en op het plein samenkomen. Zijn benoeming komt in een periode waarin we met het plein gestaag voort koersen richting de grote verbouwing in de toekomst, die ons plein ingrijpend zal veranderen.

"Het Schouwburgplein is 1 van de 7 grote Stadsprojecten die het aanzien van Rotterdam ingrijpend zullen veranderen. We worden groener, duurzamer, moderner en mooier. Het plein blijft daarbij het podium van de stad met een grote plek voor cultuur, horeca, verblijf en vertier. De leidt tot een dynamische praktijk waarbij je merkt dat het plein een magneet is waarmee we allemaal van doen hebben: als bezoeker of als bewoner, als passant of als uitbater, als vervoerder of als standhouder. De bonte optelsom van al die belangen en ervaringen komt samen in de VVS en vormt voor mij de leidraad in de gesprekken met de gemeente over de toekomst van het plein. We zijn daarbij toegankelijk, aanwezig en betrokken. Ik kijk ernaar uit samen te werken aan de toekomst; samen maken wij het plein." Jan Hiddink (omgevingsmanager Schouwburgplein Rotterdam)

Jan Hiddink is meerdere keren per week op het plein te vinden. Heb je vragen, wil je meepraten en/of een afspraak maken?
Mail janhiddink@schouwburgpleinrotterdam.nl.

Augustus op het Schouwburgplein

Ook in augustus is er elke week iets te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Voor de jongste generatie is er op woensdagmiddag een gratis kidsprogramma met de leukste voorstellingen en workshops. Op de zondag is er yoga en staan er twee muzikale belevingen op het programma. 

Zomerse klanken en kletspraat
Op zondag 22 en zondag 29 augustus, 15:00-17:00, word je als bezoeker van het Schouwburgplein verblijd met zomerse klanken om lekker bij onderuit te zakken. Op het podium zie je live optredens met onder andere de relaxte, dansbare tunes van DJ Soulbird. Ontdek nieuwe artiesten en muziek, dans mee en creëer je eigen vakantie-beleving in het hart van de stad.

Op woensdag 11 augustus, 15:00-17:00 strijkt theater-, praatjes- en hartjesmaker Camie Bonger met haar PraatPaal neer op het Schouwburgplein. Vroeger stonden praatpalen langs de weg. Camie gaat met zo’n praatpaal de straat op. Een theatraal praatprogramma voor alle mensen, jong of oud, met een beetje pech onderweg.

Uit je hoofd, in je lijf!
Elke woensdagmiddag is het speeltijd voor kinderen op het Schouwburgplein. Zo is op woensdag 4 augustus, 15:00-16:00 de SKVR meespeel-voorstelling Mijn Lijf Live! te zien voor kinderen vanaf 6 jaar. Mijn lijf Live! is een leuke, leerzame interactieve show met woordkunstenaar en theatermaker Michline Plukker. Een spetterend spelprogramma vol leerzame feitjes over ons lijf, dancebreaks, een quiz en een spannend finalespel.

Op woensdag 18 augustus, 15:00-16:00 kan je meedansen in de SKVR voorstelling Ik ben de beste, wie ben jij? met dansmakers Celine Braakman en Kristen van Tol. In deze speelse en energieke voorstelling voor kids van 4-8 jaar, zie je in twintig minuten alle onderdelen van de beste zijn voorbij komen. Na de humoristische voorstelling volgt een dansworkshop waarin je met de rest van het publiek ontdekt waar je goed in bent!

We eindigen de maand augustus op woensdag 25 augustus speels en vrolijk met een kinderyoga-workshop door yogajuf Lieke Verheul en de dansworkshop Wijzer met Remses Rafaela. Yogajuf Lieke laat van 12:00-13:00 zien dat je niet vroeg genoeg met yoga in aanraking kan komen. De workshops is open voor kinderen van 6-12 jaar, doe je met haar mee? Na de yoga kan je van 15:00-16:00 meedoen met de inspirerende dansworkshop Wijzer (vanaf 7 jaar). Met danser en choreograaf Remses Rafaela bedenk je zeker 10 manieren om niet in slaap te vallen. Net als in zijn voorstelling Wijzer fantaseer je je eigen spel, breek je de tent af en doe je er alles aan om wakker te blijven.

Yoga in de buitenlucht
De wekelijkse yogaworkshops op zondag zijn alweer een tijdje van start. Rol elke zondag van 11:00-12:00 je matje uit en laat je inspireren door verschillende stijlen en yoga-docenten. Denk aan uplifting Vinyassa, Kundalini yoga, Hatha en Yin.

Goed om te weten. Alle programma’s op het Schouwburgplein Rotterdam worden georganiseerd met de inachtneming van de maatregelen rondom corona en de richtlijnen van het RIVM.

Kijk voor het hele programma op schouwburgpleinrotterdam.nl

House of Urban Arts Schouwburgplein Rotterdam

7 Square Endeavour geselecteerd voor Smart Energy Systems

Onlangs werd bekend dat 7 Square Endeavour één van de zeven duurzame Rotterdamse initiatieven is dat een geldbedrag ontvangt uit het Smart Energy Systems programma. 7 Square Endeavour staat aan de start van de uitvoering van een energieplan voor het realiseren van een klimaatneutraal Schouwburgplein in 2030. Samen met Eneco wordt de komende jaren uitvoering gegeven aan het innovatieve energieconcept. Het realiseren van een CO2 neutraal Schouwburgplein levert een bijdrage aan de energietransitie en biedt daarnaast een showcase voor vergelijkbare lokale initiatieven op andere (Rotterdamse) locaties in de toekomst.

Met het programma Smart Energy Systems (SES2021) zorgt de gemeente dat energie schoner, slimmer en zuiniger wordt. Zeven Rotterdamse initiatieven ontvingen op 21 juli een financiële bijdrage uit dit programma om hun slimme en duurzame innovatie verder te helpen. De initiatieven variëren van het terugwinnen van verloren warmte uit afvalwater en slim gebruik van uitklapbare zonnepanelen tot het verduurzamen van complete bedrijventerreinen en het realiseren van een klimaatneutraal Schouwburgplein. De maximale subsidie voor een project bedraagt 100.000 euro. (bron: Gemeente Rotterdam)

Lees het volledige persbericht hier.

Foto: Gemeente Rotterdam

Gratis zomerprogramma voor kinderen!

De zomervakantie staat voor de deur. Speciaal voor kids heeft het Schouwburgplein Rotterdam een serie wervelende woensdagmiddagprogramma’s gepland. Ontmoet een dwaze superheld, speel mee in dans- en theatervoorstellingen van de SKVR of rek en strek tijdens de kinderyogales. Het programma zetten we hieronder op een rijtje. Maar let op, er komen nog programma's bij. Dus houdt deze website in de gaten voor updates.

Woensdag 21 juli, 15:00
Meneer B. is een held (op sokken) / 4-12 jaar

Op woensdag 21 juli is de hilarische Meneer B. weer terug op het Schouwburgplein. Zijn gratis kindervoorstelling Meneer B. is een held (op sokken) is een komische kruising tussen Superman en James Bond. Een doldwaze parodie op heldenverhalen en actiefilms. Kom je kijken?

woensdag 28 juli
Kinderyoga met yogajuf Lieke Verheul / 6-9 jaar
Naast te gekke theater- en dansvoorstellingen kan je dit jaar op het Schouwburgplein ook meedoen aan twee speciale kinderyoga-lessen van Yogajuf Lieke Verheul. Zij laat je zien dat je niet vroeg genoeg met deze bewegingsvorm in aanraking kan komen. Stap jij op de mat? Tijden: 12:00-13:00

Dansworkshop met House of Urban Arts / vanaf 7 jaar
Tijdens deze dansworkshop ontdek en show je jouw urban danstalent, leer je hiphop / afro / fusion moves en bouwen we een feestje op het podium. Van 15:00-16:15

Woensdag 4 augustus, 15:00
SKVR meespeelvoorstelling: Mijn lijf Live! / 6-9 jaar
Speel op woensdag 4 augustus mee in de SKVR voorstelling Mijn lijf Live! met woordkunstenaar en theatermaker Michline Plukker. Mijn lijf Live! is een leuke, leerzame interactieve show voor kinderen (6-9 jaar). Bij het spetterende spelprogramma vol leerzame feitjes over ons lijf, dancebreaks, een quiz en een spannend finalespel, gebeuren de gekste dingen. Dat wil je niet missen!

Woensdag 18 augustus 15:00
 SKVR meedansvoorstelling: Ik ben de beste, wie ben jij? / 4-8 jaar
Dans mee in de SKVR voorstelling ‘Ik ben de beste, wie ben jij?’ voor kinderen van 4 t/m 8 jaar. Een voorstelling vol herkenbare situaties waarin je je thuis, op school en bij vriendjes en vriendinnetjes kunt bevinden. In deze speelse en energieke voorstelling komen alle onderdelen van de beste zijn voorbij dansen. De dansers brengen met hun techniek en humor een overtuigende voorstelling waarin de jongsten van het gezin zich helemaal kunnen laten meeslepen en waarin ouders het kind in zichzelf hervinden.

woensdag 25 augustus
Kinderyoga met yogajuf Lieke Verheul
Dansworkshop Wijzer met Remses Rafaela
Ook op woensdag 25 augustus geeft Yogajuf Lieke Verheul weer een yogales voor kids. Zij laat je zien dat je niet vroeg genoeg met deze bewegingsvorm in aanraking kan komen. Stap jij op de mat? Tijden: 12:00-13:00

Na de yoga kan je van 15:00-16:00 meedoen met de inspirerende dansworkshop Wijzer (vanaf 7 jaar). Met danser en choreograaf Remses Rafaela bedenk je zeker 10 manieren om niet in slaap te vallen. Net als in zijn voorstelling Wijzer fantaseer je je eigen spel, breek je de tent af en doe je er alles aan om wakker te blijven.

Wil je niets missen? Check regelmatig deze website voor updates en nieuws.

Goed om te weten. Alle activiteiten op het Schouwburgplein Rotterdam worden georganiseerd met inachtneming van de maatregelen rondom corona en de richtlijnen van het RIVM. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door: Vereniging Verenigd Schouwburgplein Rotterdam, SKVR, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting, Zabawas, Gemeente Rotterdam

kinderprogramma Schouwburgplein Rotterdam

Jazz, blues en bingo op het Schouwburgplein!

Vier de komende maanden vakantie in eigen land met de (gratis) programmering op 't Schouwburgplein. Droom weg bij Italiaanse klanken, dans op Mesopotamische ritmes en voel de hitte van een Indian Summer op je kruin. Laat je verwonderen door dichters met heimwee naar verre oorden, teenslippers en een koel briesje aan het zwembad.
Op zondag 11 juli trappen we af met de muzikale klanken van het Davina Marinozzi trio, poëzie powered by Poetry Slam Rotterdam en relaxte tunes van DJ Soulbird. Het Italiaanse jazztrio Davina Marinozzi zet de toon met aanstekelijke en speelse Italiaanse nummers, gecombineerd met stijlvolle jazz, swing en mambo!
Op zaterdag 17 juli kan je op het F&B Stadsterras op het Schouwburgplein, meedoen met een ouderwets Rotterdamse bingo gepresenteerd door acteur, theatermaker Art-Jan de Vries. Op zondag 18 juli nodigen bluesman Keith Dunn en de Rotterdamse binnenstadbewoners je uit voor de jaarlijkse Gumbo Session. Tijdens deze open air jamsessie kan je zelf meespelen en genieten van een swingend gastoptreden van jazz & blues zangeres Barbara St. James. Barbara St. James staat bekend om haar unieke stem, creativiteit en gevoel voor swing, geïnspireerd door de grote namen uit de jazz, blues en soul.

Voor de yogi's onder ons is er elke zondag van 11:00-12:00 weer een ontspannende en uitdagende yoga-workshop van uiteenlopende docenten. Let op! Er is dit jaar beperkt plek. Meld je daarom een dag van te voren aan via deze site.

Oh ja... Ook leuk dit jaar: speciaal voor de jonge energiekelingen is er op woensdag 28 juli een kids-editie voor kinderen van 6-12 jaar.

Benieuwd naar het hele programma op 't Schouwburgplein? Houdt onze agenda in de gaten of kijk op onze socials voor meer informatie.
Dream Schouwburgplein Rotterdam 2021

Stadsakkoord: Rotterdam. Sterker door 7 Stadsprojecten.

Zoals jullie misschien al weten is het Schouwburgplein Rotterdam onderdeel van de 7 Stadsprojecten uit het stadsakkoord Rotterdam Sterker Door. Op 15 juni ondertekenden 27 partijen het "Stadsakkoord Rotterdam. Sterker door 7 Stadsprojecten". Met het stadsinitiatief richten we onze blik op de toekomst en bedenken we oplossingen voor een duurzaam en klimaatbestendige stad.

Plannen Schouwburgplein
Het Schouwburgplein is nu nog te verdelen in een plein bovenop een parkeergarage, omliggende straten, fietspad plus trottoirs en de culturele instellingen en gebouwen eromheen. In het nieuwe plan wordt het Schouwburgplein één geheel. Van de Doelen tot de Schouwburg, van de restaurants aan de Karel Doormanstraat tot de restaurants in de Hartsuykerflat. De herinrichting en materialen zijn op elkaar afgestemd, nodigen uit om te verblijven en zijn geschikt voor culturele evenementen. Het plein wordt als het ware een verlengstuk van de podia binnen. Om dit te bereiken komt er een nieuwe vloer op het dak van de parkeergarage, komt er meer groen en worden de straten om het plein aangepakt. Ook komt er een grote ondergrondse fietsenstalling en een waterbergingssysteem.

  • Plek om te verblijven
  • De plek voor evenementen in de binnenstad
  • Nieuwe fietsenstalling
  • Groene daken omliggende gebouwen
  • Van en voor alle Rotterdammers
  • Autoluwe inrichting om plein
  • Meer ruimte horeca

Wil je de voortgang van de 7 Stadsprojecten in de gaten houden? Check dan rotterdam.nl/zevenstadsprojecten.

Lees het volledige persbericht over het Stadsakkoord hier.

Foto: Gemeente Rotterdam

Weer tijd voor Yoga op 't Schouwburgplein!

En nu is het dan echt zover. Yoga op 't Schouwburgplein is eindelijk weer van start. Elke zondag kan je van 11.00-12.00 kennismaken met een nieuwe yoga-vorm en docenten van verschillende yoga-scholen uit Rotterdam. Kinderen kunnen op woensdagmiddag 28 juli en 25 augustus (12:00-13:00) hun yoga-hart ophalen tijdens twee speciale kids specials!

Wil je meedoen? Meld je dan even aan. Vanwege de corona is er dit jaar per keer plek voor maximaal 50 deelnemers.
Je kunt je een dag van te voren aanmelden via soulandsociety.nl

Wil jij weten wie er lesgeeft? Ga naar onze agenda voor meer details.
Of volg ons op FB/yogaoptschouwburgplein

Internationaal Filmfestival Rotterdam 2021

Van 2 tot en met 6 juni vindt het feestelijke slotprogramma van de 50e IFFR 2021 plaats, online én in bioscopen en filmtheaters in Rotterdam. Het afsluitende programma van de verlengde 50ste editie van het IFFR vindt plaats van 2 tot en met 6 juni, met uitloop voor on-demandfilms tot 9 juni. Beleef het uitgebreide programma met films en IFFR Talks online, op het op maat gemaakte platform IFFR.com.

Bekijk de volledige filmselectie op IFFR.com
Alle films in het juni-programma zijn gedurende 72 uur on demand beschikbaar. De enige uitzondering is onze openingsfilm, die we live vertonen met een getimede première. Films zijn alleen vanuit Nederland te bekijken.

Check de laatste updates over het programma hier.

Theater Rotterdam te koop!

Op zaterdag 29 mei is Theater Rotterdam te koop! Het kleurrijke werk van streetartist Naamlooozz (Kenneth Letsoin), waardoor de gevel van TR in een kunstwerk veranderde, wordt in stukjes gezaagd en voor een bedrag naar keuze verkocht. Je bepaalt niet alleen zelf de prijs, maar je wijst ook het stukje aan dat je graag wilt hebben en in welke maat.

Zie voor meer informatie de website van Theater Rotterdam en dit clipje op YouTube.