LATEST NEWS

Webinar: Gebiedsontwikkeling vanuit Placemaking

Benieuwd naar de manier waarop het Schouwburgplein Rotterdam wordt vormgegeven samen met de ondernemers, culturele organisaties en de bezoekers van het plein? Op 8 april organiseerden STIPO en HUNK-design/HUNC een webinar over ‘Gebiedsontwikkeling vanuit Placemaking’ met het Schouwburgplein als casus. Verschillende betrokkenen van het plein vertellen over de manier waarop zij te werk gaan, de samenwerkingen, toekomstvisies en de ontwikkelingen van een gezamenlijk, klimaatvriendelijk plein voor iedereen. Bekijk de webinar via deze link.

Sprekers:
 • Het belang van het heft in eigen handen nemen als stakeholders van het plein
  Bert Determan (Vereniging Verenigd Schouwburgplein Rotterdam)
 • De reis van een passend ontwerp
  Nadine Roos (HUNC / ontwerper Flying Grass Carper)
 • Programmeringen voor dagelijks gebruik
  Marjorie van der Windt - Veit (programmeur Schouwburgplein)
 • De toekomst van het plein
  Wim Hinkamp (Gemeente Rotterdam)

Hoe ziet jouw ideale Schouwburgplein eruit?

Het Rotterdamse Schouwburgplein is een plek om op een bank in het zonnetje zitten, waar kinderen spelen en waar bezoekers genieten van de vele activiteiten en culturele instellingen als De Doelen, Theater Rotterdam en Pathé. Het is ook een plek die soms tot discussie leidt of het plein nu wel aantrekkelijk en gezellig genoeg is. Het is tijd geworden om het plein opnieuw in te richten.

De reden om nu het plein aan te pakken, is slijtage en een lekkend dak van de parkeergarage. Het plein gaat hoe dan ook op de schop. Dat maakt dan ook dat dit hét moment is om te verzinnen hoe het ideale Schouwburgplein eruit moet zien. Samen met de Vereniging Verenigd Schouwburgplein en 7 Square Endeavour maakt de gemeente Rotterdam plannen voor een aantrekkelijk nieuw plein. Maar, voordat er een voorlopig ontwerp komt, willen ze eerst van zoveel mogelijk bezoekers, omwonenden, ondernemers en andere Rotterdammers horen hoe zij vinden dat het ideale Schouwburgplein eruit moet zien.

The floor is yours!
Hoe ziet jouw ideale Schouwburgplein eruit? Is dat een plein vol reuring en activiteiten? Of is het juist een groene oase van rust? Moet het plein open en ruimtelijk? Of juist wat knusser dan het nu is? We zijn erg benieuwd naar je mening. Denk je mee? Ga naar www.rotterdam.nl/wonen-leven/schouwburgplein en vul de vragenlijst in. The floor is yours!

Schouwburgplein Rotterdam the floor is yours

Schouwburgplein, één van de zeven grote projecten

Er is groen licht! Op 17 juni maakte het Rotterdamse stadsbestuur in zijn voorjaarsnota bekend dat het 233 miljoen euro wil investeren in zeven ‘beeldbepalende’ en vooral groene stadsprojecten. De investering maakt onderdeel uit van een breed herstel- en investeringsprogramma, Rotterdam. Sterker door. Met dit programma wil het college van B&W de onmiskenbaar negatieve effecten van de coronacrisis het hoofd bieden én verder bouwen aan de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de stad. De komende jaren wordt een kwaliteitsimpuls gegeven met de volgende projecten: Alexanderplein, Rijnhavenpark, de Hofbogen, Maashavenpark, Hofplein & Blaak, Schouwburgplein en Getijdepark Feyenoord.

De bedoeling is dat alle zeven projecten binnen 10 jaar zijn afgerond. De gemeenteraad besluit na de zomer over de enorme investering.

Lees het persbericht "Rotterdam Sterker Door" hier.

New, adapted terrace facilities

Extra and adapted terrace facilities that meet the new Corona regulations will soon be made available on and around the Schouwburgplein Rotterdam. One example is the opening of a temporary outdoor bar that will be placed at the square. The plan for the new terrace facilities was developed in collaboration with the ondernemers-vereniging and the Gemeente Rotterdam.

Want to know more about the terrace facilities in Rotterdam? Read more in the AD Rotterdam here. Or this recently published article in the Havenloods (Dutch only).