LATEST NEWS

Muurschildering Mauritsplaats!

Op de Mauritsplaats, naast het Schouwburgplein is plaats gemaakt voor een tof streetart project. Het duo TelmoMiel ontwierp voor de zijkant van de Hartsuykerflat een prachtige mural (muurschildering). Andere muurschilderingen van TelmoMiel zijn o.a. te zien op de Kruiskade (‘Feis Forever’, een portret van de doodgeschoten Rotterdamse rapper), Rijnhaven (“Roze”), het Oude Noorden (“Hit the Lights”) en de Eendrachtsstraat (“Don’t Say Nothing”) maar ook in Zweden, Frankrijk, de Verenigde Staten, Italië en Australië.

Meer weten over het duo? Check hun site www.telmomiel.com

Mauritsplaats TelmoMiel

Kidsprogramma dit jaar op Schouwburgplein én Grote Kerkplein!

De zomer is aangebroken. En de vakantie staat weer voor de deur. En dat betekent dat we binnenkort losgaan met ons wekelijkse programma voor Kids. Vanwege wat gerommel rondom vergunningen, vinden drie van de zes voorstellingen dit jaar niet op het Schouwburgplein maar op het Stadspodium op het Grote Kerkplein plaats. Het programma gaat door, voor sommigen zal het dus alleen een klein stukje lopen zijn.

Vanaf woensdag 13 juli gaan we van start. Dan kan je met de hele familie, elke woensdagmiddag gratis genieten van de leukste theatermakers in de Rotterdamse binnenstad. Zing en dans mee met SKVR, bak een taart met Meneer B. en ga op jacht naar de Berenboef. Doe je mee?

Als eerste strijkt theater- en praatjesmaker Camie Bonger neer op het Schouwburgplein op woensdag 13 juli. Iedereen mag dan iets delen. Niets is te gek. Een verhaal, een liedje, een dans of misschien zelfs een goocheltruc. Grote mensen-kinderen zijn ook welkom! Van 15:00-16:00. Gratis!

Het hele kinderprogramma vind je hier.

 

Kinderprogramma Schouwburgplein Rotterdam 2022

Hoe staat het met het nieuwe Schouwburgplein?

Omgevingsmanager Jan Hiddink brengt je op de hoogte.

Het belangrijkste nieuws op dit moment is dat ook het nieuwe, onlangs geïnstalleerde college van B&W in Rotterdam doorgaat met de grote Stadsprojecten, en dat daarmee ook het nieuwe Schouwburgplein er dus echt gaat komen. In het najaar van 2022 moet er een Voorlopig Ontwerp (VO) liggen. Op zo'n ontwerp worden belangrijke gegevens in kaart gebracht. Voorbeelden zijn: de ondergrondse fietsparkeergarage met in- en uitgang aan de zijde van de Hartsuykerflat; een zowel verhoogd als versterkt plein dat meer aankan dan het huidige plein; een plein dat zich uitstrekt van gevel tot gevel en daarmee eenheid uitstraalt; en een plein dat autoluw is en dat niet of nauwelijks doorgaand gemotoriseerd verkeer kent.

Daarnaast is en blijft het Schouwburgplein net als momenteel een cultuurplein, waarop kleine en grote voorstellingen kunnen plaatsvinden; een plein ook dat aanmerkelijk groener en verblijfsvriendelijker zal zijn dan momenteel.

Achter de schermen wordt er samen met de gemeente ook hard gewerkt aan het realiseren van duurzaamheidsambities middels het energie-, daken- en waterplan van 7 Square Endeavour, waarvan het onlangs geopende groene dak van de Doelen al een heel concreet resultaat is.

Hoe dit alles er nu uit gaat zien, hoe het voelt, hoe het oogt, wat het doet en wat het betekent is onderwerp van aandachtig gesprek tussen de gemeente en de Vereniging Verenigd Schouwburgplein (VVS). Samen gaan we dat helder uitwerken in het Voorlopig Ontwerp, gepland voor dit najaar. Tot die tijd, houden we je op de hoogte.

Jan Hiddink, omgevingsmanager
janhiddink@schouwburgpleinrotterdam.nl

Schouwburgplein-toekomst

Aanschouw het Plein (terugblik)

Op woensdag 15 juni konden bezoekers aan het Schouwburgplein even terug in de tijd met de expositie Aanschouw het Plein. Deze expositie werd samengesteld door derdejaarsstudenten Emre Çetin en Frank Libregts van de Willem de Kooning Academie als onderdeel van een project over het belang van leefbare pleinen in een verdichtende stad.

Emre en Frank over het project: "Wij zijn dit project gestart vanuit onze interesse voor leefbare pleinen in de stad. Met leefbaar bedoelen wij: een plek die aangenaam is om te bezoeken en te verblijven voor stadsbewoners. Een plek die uitnodigt tot sociaal contact, veilig is en waar genoeg te doen is qua activiteiten.
 Tijdens ons onderzoek kwamen we Marjorie van der Windt tegen als pleinmanager van het Schouwburgplein. Wij wilden graag met Marjorie in gesprek over haar werk en visie als pleinmanager. Tijdens het gesprek bood ze ons de mogelijkheid om zelf iets te organiseren op het plein."

Met de expositie wilde de twee het belang van programmering op pleinen in de stad tonen. Met programma nodig je mensen uit tot een bezoek en om langer te verblijven op het plein. Nadat ze erachter kwamen wat voor bijzondere gebeurtenissen er op het Schouwburgplein hebben plaatsgevonden. En hoe het plein meerdere keren flink is veranderd qua looks besloten ze dit te delen met de rest van de stad. De tentoonstelling was te zien op woensdag 15 juni.

Aanschouw het Schouwburgplein