LATEST NEWS

De Doelen krijgt groen dak!

Op maandag 20 september werd het startsein gegeven voor de aanleg van een groen dak voor De Doelen.

"Het dak, met een oppervlakte zo groot als tien tennisbanen krijgt beplanting. Eind februari 2022 moet het af zijn. Op den duur wil De Doelen het dak openbaar maken voor publiek, er zelfs evenementen organiseren. Misschien kan publiek straks omhoog via een trap aan de buitenkant van het gebouw, maar hoe en wat precies moet nog verzonnen worden. De beplanting wordt aangelegd op speciale kratten die water vasthouden. Met de begroeiing en waterberging wordt de binnenstad een klein beetje minder stenig en worden extreme droogte en hitte tijdens warme zomers bestreden. Toch heeft dit dak vooral een voorbeeldfunctie, benadrukt Janneke Staarink, directeur van De Doelen. “Het is een voorbeeld dat hopelijk anderen doet volgen. Dit dak is belangrijk om te laten zien hoe het kan.”

Lees het volledige artikel in de Havenloods hier.

Foto: Emile van de Velde

Groen dak De Doelen - foto Emile van de Velde

Gezocht: bestuurders

De Vereniging Verenigd Schouwburgplein (VVS) in Rotterdam is op zoek naar twee stevige bestuurders. De komende jaren gaat ons plein ingrijpend op de schop. Het Schouwburgplein vormt 1 van de zeven grote stadsprojecten waarmee Rotterdam groener, duurzamer, mooier en aardiger wordt. De VVS is daarbij voor de gemeente de aangewezen partner bij de ontwikkeling en herinrichting van het plein, in nauwe samenspraak met andere partijen zoals het samenwerkingsverband 7 Square Endeavour en Rotterdam Festivals.

Onlangs namen we afscheid van bestuurder Jeroen Laven en binnenkort legt ook Bert Determann zijn functie als bestuurder naast zich neer. Beiden hebben een sleutelrol gespeeld bij de ontwikkeling van de VVS, waarvoor wij ze zeer erkentelijk zijn. Ter opvolging van, zoeken een voorzitter en een bestuurder die de weg in de stad kennen, die gevoel hebben voor bestuurlijke verhoudingen, die zich uitgedaagd weten door grootschalige projecten en die bovenal hart hebben voor het plein als de magneet van Rotterdam. Het gaat om onbezoldigde functies van ongeveer een halve dag per maand. Interesse? Bekijk de hele vacature hier.

Foto: Gemeente Rotterdam

Aantreden omgevingsmanager Jan Hiddink

In mei is Jan Hiddink begonnen als omgevingsmanager voor het Schouwburgplein. Hiddink doet dat namens de Vereniging Verenigd Schouwburplein (VVS), waarin de belangen van iedereen aan en op het plein samenkomen. Zijn benoeming komt in een periode waarin we met het plein gestaag voort koersen richting de grote verbouwing in de toekomst, die ons plein ingrijpend zal veranderen.

"Het Schouwburgplein is 1 van de 7 grote Stadsprojecten die het aanzien van Rotterdam ingrijpend zullen veranderen. We worden groener, duurzamer, moderner en mooier. Het plein blijft daarbij het podium van de stad met een grote plek voor cultuur, horeca, verblijf en vertier. De leidt tot een dynamische praktijk waarbij je merkt dat het plein een magneet is waarmee we allemaal van doen hebben: als bezoeker of als bewoner, als passant of als uitbater, als vervoerder of als standhouder. De bonte optelsom van al die belangen en ervaringen komt samen in de VVS en vormt voor mij de leidraad in de gesprekken met de gemeente over de toekomst van het plein. We zijn daarbij toegankelijk, aanwezig en betrokken. Ik kijk ernaar uit samen te werken aan de toekomst; samen maken wij het plein." Jan Hiddink (omgevingsmanager Schouwburgplein Rotterdam)

Jan Hiddink is meerdere keren per week op het plein te vinden. Heb je vragen, wil je meepraten en/of een afspraak maken?
Mail janhiddink@schouwburgpleinrotterdam.nl.

Augustus op het Schouwburgplein

Ook in augustus is er elke week iets te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Voor de jongste generatie is er op woensdagmiddag een gratis kidsprogramma met de leukste voorstellingen en workshops. Op de zondag is er yoga en staan er twee muzikale belevingen op het programma. 

Zomerse klanken en kletspraat
Op zondag 22 en zondag 29 augustus, 15:00-17:00, word je als bezoeker van het Schouwburgplein verblijd met zomerse klanken om lekker bij onderuit te zakken. Op het podium zie je live optredens met onder andere de relaxte, dansbare tunes van DJ Soulbird. Ontdek nieuwe artiesten en muziek, dans mee en creëer je eigen vakantie-beleving in het hart van de stad.

Op woensdag 11 augustus, 15:00-17:00 strijkt theater-, praatjes- en hartjesmaker Camie Bonger met haar PraatPaal neer op het Schouwburgplein. Vroeger stonden praatpalen langs de weg. Camie gaat met zo’n praatpaal de straat op. Een theatraal praatprogramma voor alle mensen, jong of oud, met een beetje pech onderweg.

Uit je hoofd, in je lijf!
Elke woensdagmiddag is het speeltijd voor kinderen op het Schouwburgplein. Zo is op woensdag 4 augustus, 15:00-16:00 de SKVR meespeel-voorstelling Mijn Lijf Live! te zien voor kinderen vanaf 6 jaar. Mijn lijf Live! is een leuke, leerzame interactieve show met woordkunstenaar en theatermaker Michline Plukker. Een spetterend spelprogramma vol leerzame feitjes over ons lijf, dancebreaks, een quiz en een spannend finalespel.

Op woensdag 18 augustus, 15:00-16:00 kan je meedansen in de SKVR voorstelling Ik ben de beste, wie ben jij? met dansmakers Celine Braakman en Kristen van Tol. In deze speelse en energieke voorstelling voor kids van 4-8 jaar, zie je in twintig minuten alle onderdelen van de beste zijn voorbij komen. Na de humoristische voorstelling volgt een dansworkshop waarin je met de rest van het publiek ontdekt waar je goed in bent!

We eindigen de maand augustus op woensdag 25 augustus speels en vrolijk met een kinderyoga-workshop door yogajuf Lieke Verheul en de dansworkshop Wijzer met Remses Rafaela. Yogajuf Lieke laat van 12:00-13:00 zien dat je niet vroeg genoeg met yoga in aanraking kan komen. De workshops is open voor kinderen van 6-12 jaar, doe je met haar mee? Na de yoga kan je van 15:00-16:00 meedoen met de inspirerende dansworkshop Wijzer (vanaf 7 jaar). Met danser en choreograaf Remses Rafaela bedenk je zeker 10 manieren om niet in slaap te vallen. Net als in zijn voorstelling Wijzer fantaseer je je eigen spel, breek je de tent af en doe je er alles aan om wakker te blijven.

Yoga in de buitenlucht
De wekelijkse yogaworkshops op zondag zijn alweer een tijdje van start. Rol elke zondag van 11:00-12:00 je matje uit en laat je inspireren door verschillende stijlen en yoga-docenten. Denk aan uplifting Vinyassa, Kundalini yoga, Hatha en Yin.

Goed om te weten. Alle programma’s op het Schouwburgplein Rotterdam worden georganiseerd met de inachtneming van de maatregelen rondom corona en de richtlijnen van het RIVM.

Kijk voor het hele programma op schouwburgpleinrotterdam.nl

House of Urban Arts Schouwburgplein Rotterdam